Bakkerij Pelk op het Haaldersbroek
Al in het midden van de 18e eeuw  was er een bakkerij op het Haaldersbroek. Die bakkerij stond bij de Bakkersdam (= Haaldersbroekerdwarsstraat) en was van de familie Woudenberg. Omstreeks 1815 kwam de bakkerij in handen van de familie Klitsie. De bakkerij werd door hen verplaatst naar Haaldersbroek no. 1 (ster). Een voormalige patriciĆ«rswoning meer in het centrum van het Kalf.
In 1838 nam Hendrik Pelk (*19-11-1808) de bakkerij over. Toen hij op 20 februari 1858 op 49 jarigen leeftijd overleed, liet hij zijn vrouw (Alida Gerrits Groot, *14-03- 1833 - 20-05-1903 ) achter met 9 kinderen. Alle leden van het gezin moesten zo veel mogelijk meewerken in de bakkerij om het hoofd boven water te houden. De bakkerij stond naast de Haaldersbroeker brug en was aan alle kanten omringd door water. De grote waterplas links is de Poel, een verbreding van de Zaan.
De bakkerij zal, naar de schoorsteen op het dak te zien, rechts in het huis gezeten hebben. Achter de grote deur bevond zich de winkel. Maar er moest ook nog brood bezorgd worden. Genoeg te doen! Chris bleef nog enige tijd in de bakkerij om Gerrit te helpen, maar Hendrik vertrok. In 1916 stierf Gerrit en ging de bakkerij over naar Chris die getrouwd was met Johanna (Na) Glandorf. De laatste Pelk in de bakkerij was hun zoon, Jacob (*15-05-1893). Deze Jaap moet jaren lang met zijn zus(?) Neel in de bakkerij hebben gewoond. Na hem kwam er geen Pelk en geen bakker meer in het huis en de bakkerij.
Christiaan Pelk en Johanna Glandorf